divendres, 30 de maig del 2008

La pluja

Aquest més de maig hem tingut pluja gairebé cada dia, fa amlenys dues setmanes que poc o molt, plou tots els dies.

Sembla que de tant remenar el puzzle una peça s'ha encaixat on tocava i hem tingut un maig clàssic, totes les dites antigues es compleixen. Puf, i que duri, jo odïo que faci calor...
I, ho heu vist que estem guanyant terreny? Les vaques i tot fan calça, ara.

És un anunci de gelats, n'hi ha per tot el metro, en diferents versions. N'hi ha un altre que diu El tamaño de los tropezones sí que importa, i es veu una vaca aixafada per un tros de caramel que cau del got de gelat. Jo en vull un!! Crec que la campanya funciona. El que no sé és si vull un gelat o una vaca que faci calça...
La història és que fer punt encara s'asocia amb coses d'àvies, el text de l'anunci diu:
Tu abuela te lo daría, si pudiera pronunciarlo. I es veu l'àvia vaca fen-te un jerséi mentre imagina la manera de demanar el gelat a la botiga.
Pel que fa a l'entrada anterior, heu pensat exactament el que vaig pensar jo quan em vaig aturar a mirar-me les agulles, si estic fent unes calcetes!. Però no, no és això, quan ho tingui llest ja us ho ensenyaré.

dijous, 29 de maig del 2008

Misteri

A veure qui endevina què estic fent:

dilluns, 26 de maig del 2008

Navajo ply

És la tècnica per tòrcer llana de 3 caps des d'un sol cabdell. Es fa una baga i es passa un tram del fil per dins, però sense tancar-la, d'aquesta manera tens 3 caps per tòrcer junts. Cada poc has de fer un nus nou. Un vídeo aquí.
Després de provar-la(aquesta és la segona vegada només)crec que ha de funcionar molt millor amb una filosa, per fer anar el fus necessites les dues mans, i per fer els nussos en necessites una altra, així que si només en tens dues l'has d'aturar cada vegada que fas una baga nova, almenys si tens poca pràctica, i és molt enredós, l'avantatge és que el fil queda molt professional, molt arrodonit i llis, recupera la suavitat del single que es perd en tòrcer-lo com a 2 caps.

Son 128 g, 240 m, 13 wpi. Sí, vaig tardar bastant en tenir-la llesta, i era tot el que em quedava...! Haig de fer una nova comanda.
Aquesta llaneta l'he tenyida perquè faci ratlles en teixir-la, seran 4 ratlles de 4 colors diferents, blau, verd, rosa i lila. Es fa enrotllant unes quantes vegades (13 en aquest cas) la llana en algun lloc, un tros de cartró llarg, per expemple, després en una altre, un altre, un altre, el primer, el segon...fins que tens tota la llana separada en 4 troques, o les que vulguis, després les tenyeixes per separat:

dimarts, 20 de maig del 2008

Laminaria personal

Aquest cap de setmana he acabat el Laminaria teixit amb la llana que vaig filar. He fet alguns canvis, en lloc de començar amb el punt d'estrella he començat directament amb el segon motiu; els tres primers punts els he fet sempre de l'endret, i la resta tal qual diu el patró (a veure, amb les lectures personals que són habituals: els Sks són 2 punts junts, els Sssk, S2KP i SK2P són 3 punts junts...ja m'enteneu, algun dia em corregiré i faré les coses com toca, encara que vaig provar totes les varietats de 3 punts junts i em va semblar que la diferència era mínima, així que tampoc tinc gaires remordiments). A mig segon gràfic de l'edging se'm va acabar la llana, així que en vaig haver de filar una mica més, és la part blanca del final. Un altre avantatge de filar la pròpia llana, que sempre en pots tenir una mica més.

Entre que el color de la part blava semblava com brut i la passa blanca del final, el vaig haver de tenyir. Pobret xal, el que va patir. La veritat és que no sé perquè encara intento tenyir les coses de blau si mai no m'agafa. Aquest és el color que vaig aconseguir després de 3 rondes de calentar i deixar refredar i afegir vinagre i veure que l'aigua continuava blava, ho vaig deixar anar aquí perquè el laminaria ha de ser un xal de punt, no de feltre, encara que el meu n'és una mescla.

I bé, farem veure que les taques de diferents colors i intensitats són a posta (no s'han de tenyir peces grans dins pots petits)
Si em permeteu un petit consell: no s'ha de fer calça amb llana d'un cap, acabada de filar i sense fixar-ne la torsió, sobretot si es treballa amb agulla circular (La llana s'enrolla amb el cable i no hi ha manera de fer correr els punts del cable a l'agulla).
Primers plans dels punts:


Lluiria molt més si l'hagués fet amb agulles més grans (vaig fer servir les del 4) i sobretot si no s'hagués feltrat. Potser un altre dia, si no tinc res més a fer, en faci un altre amb llana comercial.

dimarts, 13 de maig del 2008

Prova de que a vegades és bo mirar les coses des d'un altre cantó

Us en recordeu del Koumori(que per cert, és ratapinyada en japonès)?

Què passaria si li donem la volta i ens el posem al revés?

A que queda divertit? Quin jerséi més versàtil eh? El meu company de pis diu que si algun dia em veu pel carrer així vestida farà veure que no em coneix. Però a mi i a la meva companya ens agrada, i les opinions que compten són les de les persones que hi entenen, o no?

dilluns, 12 de maig del 2008

Lace que no és lace.

Els meus darrers 100g

Sense tòrcer, 550m, 33wpi(per fi he descobert el que és el wpi(wraps per inch) i l'he pogut mesurar, era una tonteria, les vegades que pots embolicar una mesura d'una polzada amb la teva llana, és a dir, quantes vegades hi quep la gruixa de la teva llana en una polzada, això et dóna un estàndar per classificar els fils per gruixa). No sé si és que li dono massa torsió en filar-la o què, però sempre tinc la impresió que em surten menys metres de fil del que tocaria per la mateixa quantitat de llana i la mateixa gruixa, comparant-ho amb la llana comprada. Aquesta vegada tenia l'esperança d'aconseguir llana prima de ver, però no, com a molt és com la de l'altra vegada. A més vaig estar parlant amb aquesta noia, que em va dir que havia aconseguit 850 m en 110 g i de 40 a 50 wpi, en llana de 2 caps!!!Em va deixar la moral per en terra.
No em faré cap altre xal, però. No sé si tòrcer-la finalment, i fer-la de 2 caps, o provar amb el navajo ply i fer-la de 3. Jo solia estar orgullosa de dir que no sóc de les que acumulo llana i més llana a casa, abans comprava només la llana que necessitava per dur a terme el projecte que tenia en ment, i no solia començar-ne un altre sense haver acabat el primer; només tenia emmagatzemada la que em sobrava de les coses que acabava, o troques que m'havien regalat, però darrerament he perdut el nord, i més des que filo, començo a tenir massa llana, i de més qualitat que no n'havia tingut mai. També passa que quan filo, m'avorreixo de filar sempre el mateix, i normalment no filo més que 100 g de cada, i aquesta quantitat tampoc et dóna per fer masses coses, així que finalment la deixo allà, adornant les estanteries.

diumenge, 11 de maig del 2008

Calcetins

No m'explaiaré gaire, el títol ja ho diu tot. Aquest cap de setmana he acabat 2 parells de calcetins que tenia començats de feia estona. Uns són els entramados de la tejijunta

i els altres son uns molt senzills que he fet amb una llana tenyida meva, començant per la punta (per cert, un altre dia en parlarem de maneres de començar per la punta, perquè crec que fins ara m'he estat complicant la vida), amb taló de passades curtes i girats dobles per la cama. Quan es comencen els calcetins per la puna, després del taló la cama no queda massa bé, és el que a jo em sembla, la millor manera de que s'adaptin per mi són els girats.

El color és horrorós, a que sí?Si li hagués de posar un nom li diria menestra amb espinaques i pastanagues podrides a mig digerir. Però resulta que a la meva companya de pis li agrada, així que seran per ella i tothom content.

dimecres, 7 de maig del 2008

Koumori

Un dia vaig veure al metro una noia que duia un jerséi amb el cos estret i les mánigues de ratapinyada, em va agradar molt i vaig decidir fer-me'n un per jo. No ha quedat exactament igual que el d'ella, però no em desagrada:


Encara es poden veure els fils, jeje, sé que les fotos no son gaire bones, però bonu. He emprat la llana de Bendigo que no m'agradava, al final, com amb tot, m'hi he conformat, no està tan malament, la única pega sèria és que pica una mica, però amb l'escot que l'hi he fet més val que sempre dugui alguna cosa davall, així que per això cap problema.
També vaig fer aquesta barretina amb una llana filada meva, d'un cap, la gorra ha quedat fatal, de llarg massa petita, però el tacte és suau i m'agrada com han quedat els colors un cop teixida, n'estic contenta, encara que segurament ho desfaré per convertir-ho en alguna cosa que pugui servir.

Per cert, gràcies Mª Angeles per el premi, fa ilu que pensin en tu.

dijous, 1 de maig del 2008

Jaqueta de pecíols de falguera

Ma mare em va demanar que li fes una jaqueta lleugera per la primavera i l'estiu, primer vaig pensar de fer-l'hi tota amb algun punt calat, en vaig provar qualcuns i no em van agradar, així que al final vaig optar per disenyar un dibuixet només per els baixos del cos i les mànigues, queda una mica pixelat, però és acceptable i diferent.

La model no és ma mare. Encara no l'hi he pogut provar així que no sé com li quedarà. Li anirà bé, li agradarà? No ho sé, sort que si no li agrada ja n'hi ha hagut que m'han dit que se'l quedarien, ;).

Sí, ja sé que les fotos no són gens bones.