divendres, 31 d’octubre del 2008

Maleïts Nutkin i altres calcetins

I mira que em van avisar. La darrera vegada que vaig anar a la tertulia els duia i una compaña em va dir, "això que estàs teixint són uns maleïts (va fer servir un altre mot pitjor)nutkin?Ja m'ho havia semblat". Em va explicar que ella n'havia fet uns i que no hi havia hagut manera de fer que li passessin, que al taló quedaven massa estrets. A mi això ja m'ha passat altres vegades, amb els vineyard, per exemple, i crec que per uns calcetins amb motiu poc elàstic un taló de passades curtes pot fer-lo massa estret, així que vaig confiar que si feia el taló clàssic, amb solapa, ja estaria solucionat. Així que el vaig fer, i el calceti no passava, cago'm, "això és que necessito augmentar més", em vaig dir. Ho desfaig i augmento 4 punts més a cada banda abans de començar la maniobra de revugir el taló, tota feliç i convençuda, me'ls provo i aquest és el resultat:

Però no us penseu que han vençut, ah, no.
Uns altres calcetins que em tenen més contenta:

Els interlocking leaves amb llana meva. Duen el mateix taló (per si no el coneixieu aquí hi ha un tutorial súper complet en castellà) i s'adapten a la perfecció. Clar que tan el punt calat com el meu filat són molt més elàstics i ajuden, potser els nutkin els hauria de teixir amb un altre fil, més elàstic.
Ok, i el darrer calcetí no és ben bé un calcetí, sinó un abrig per una llauna de pringels:

I així pots tenir totes les agulles rectes ben endreçades dins una caseta ben polida.

La llana és aquesta, amb agulles del 3, me n'ha sobrat gairebé la meitat. El dibuix de les trenes m'agrada, potser me'n faré uns calcetins iguals per jo.

dimarts, 28 d’octubre del 2008

Bufandes i jerseis

A través de na Prunila vaig descobrir aquesta espècie de joc que són les bufandes viatgeres, i em vaig apuntar a un grup que les teixeix amb llana filada a mà. Cada participant comença una bufanda, amb llana filada per ella, en teixeix uns 10 cm i l'envia a la següent participant, que continua teixint-ne 10 cm més i la torna a enviar, totes les bufandes passen per totes les participants, que hi fan la seva contribució i finalment tornen a la seva propietaria original, que pot lluir, ufana, la seva peca d'art col·lectiu.
La que m'envia les bufandes a mi és na Tanja. Aquesta dona fa una llana preciosa, que no es va deixar fotografiar, però tan és, perquè s'ha de veure en directe per gaudir de la seva lluïsor, i s'ha de tocar per ser conscient de la seva suavitat. Resulta molt interessant poder veure les diferents llanes filades per totes nosaltres, tocar els diferents materials, apreciar les tècniques, és molt interessant. Una cosa que em va fer gràcia, encara que no té res a veure amb la llana és la pinça per aguantar els punts que venia amb la darrera bufanda (és de na LadyRamone)

A que és xula? Bé, talvegada és ben normal, però jo no n'havia vist cap així. (La part que es veu és la meva)
El jersei verd el vaig acabar, però està llest per ser desfet una altra vegada:

Em va faltar una mica de llana per fer-lo com volia, amb una mica de vol, així que l'he de desfer i tornar-hi amb un perfil un poc més estret. Per cert, us sembla normal que un jersei teixit amb 8 cabdells de 50g pesi 384g? Es deu haver converit en energia la massa que falta? Perquè no sóc capaç ni de recordar haver creat ni de trobar la bolla de 16 g que faltaria.

dimecres, 22 d’octubre del 2008

Unes mànigues

Tinc entre mans un jersei dés d'agost i per ara només en tinc les mànigues:

Estic bastant contenta de com han quedat, soles també podrien quedar bé, però el cos em preocupa, no sé prou com seguir-lo. Les espatlles les vaig haver de desfer unes 5 vegades abans de trobar la manera adient de fer-les, el tema del cos sembla que anirà igual, però és curiós, perquè encara que m'estigui costant, no em sap cap greu desfer per tornar a començar, ni em cansa seguir, tinc ganes de que quedi bé i no m'importa el que em costi. Potser és que estic desenvolupant per fi alguna actitut positiva davant la vida?.
Una altra cosa. Estic pensant fer el blog bilingüe, ja que a algunes persones, que molt fidelment ho continuen intentant(gràcies), els costa una mica entendre el blog, i a jo m'agradaria poder arribar a tanta gent com sigui possible, però encara estic pensant la manera, a més vull fer alguns canvis, així que trigarà una mica, però arribarà :).

dissabte, 11 d’octubre del 2008

La seda està llesta

I és blava una altra vegada. Blau verdós realment


3 caps (navajo ply, moolt més senzill de fer des que tinc la filosa), 102g, 450(!)m. Els plans que tinc per ella són molt clars:els interlocking leaves de knitty, tan llargs com doni de si el cabdell. La veritat és que he tingut un petit problema en tòrcer aquesta llana, causat només per la meva estupidesa i/o falta de concentració, i és que no em vaig fixar que la llana que havía filat amb el fus, l'havia filada en la direcció contraria a com havia filat la de la filosa, però com que les vaig tòrcer seguides, les vaig tòrcer totes dues en la mateixa direcció, (perquè la llana quedi ben equilibrada és necesàri tòrcer-la en el sentit contrari a aquell en què ha estat filada) així que ara tinc una quarta part del cabdell on els fils tenen tendències separatistes (perquè el navajo ply no seré jo la que gosi intenrar desfer-lo), bé, el que està clar és que del calcetí no fugiran un cop teixit, així que ens aguantarem.
I així és com va quedar en tenyir-la la llana gruixuda que vaig ensenyar al post anterior:

100g, 68m.

diumenge, 5 d’octubre del 2008

Primeta també en sé fer

Ja vaig dir una vegada que no me'n sortia filant la mescla de llana i seda amb la filosa, i que l'estava filant amb el fus. El problema probablement era que la volia filar massa prima i es rompia a cada instant. Vaig mirar per internet i vaig llegir que les filoses com la meva, que és de tensió escocesa, no són prou bones per filar llana molt prima perquè amb aquest sistema la força de la roda gran es comunica directament a la bobina i la conexió entre el flyer (haig de cercar vocabulari català) i aquesta es fa mitjançant la mateixa llana que estàs filant, per tant ha de soportar molta tensió, a més, s'enrolla molt ràpidament a la bobina, abans de tenir prou torsió, i ser prou forta, com per aguantar-ho. Es donen diversos consells per facilitar el filat de llanes primes en aqustes filoses, principalment 3:
1- Llevar la tira de cuir del brake(haig de cercar els termes en català) perquè el flyer giri més lliurement.
2- Enganxar el fil als ganxos en zig-zag, això alleuja la tensió.
3- Embolicar el cor de la bobina amb alguna cosa(aïllament per tuberies, aconsellen) perquè en les bobines mig plenes la força amb que s'estira el fil per embolicar-lo és més petita.
Mentre anava filant amb el fus de tant en tant ho tronava a provar amb la filosa, havia posat en pràctica els 2 primers consells, el tercer no em semblava que pugués ser determinant, i bé, amb el segon por ser que notés alguna millora, però sempre, quan tenia un parell de pams filats se'm rompia el fil una altra vegada. Així que més o menys havia deixat el fus per la llana prima i la filosa per la gruixuda, i em vaig posar a filar aquesta llaneta:

Com més gruixuda és la llana més ràpidament s'omple la bobina, i va arribar un moment que gairebé no m'estirava gens la llana i tenia dificultats perquè s'enrollés a la bobina. Aquí va ser on vaig pensar, "ups, potser sí que el tercer punt és important". Que si ho era? Era cabdal:

25g, tot seguit, no s'ha romput ni una vegada. Només vaig haver d'embolicar la bobina amb un pedaç.
Estic pensant també que la seda vol ser filada prima, en un dels flocs, que no estava prou ben mesclat hi havia un tros de llana pura, amb la llana pura costava més separar poca cuantitat de fibra,les fibres de llana s'enganxen unes amb les altres, volen estar juntes, les de seda rellisquen i se separen molt fácilment.
Per altra banda, inconvenients de filar seda: la seda estima el meu jersé:

I només les fibres de seda, les de llana no. He notat que son molt, molt sensibles a l'electricitat estàtica (m'he fotut una bona enrampada en intentar treure les fibres de la pantalla de la tele amb la mà, quan he passat el dit per davant el forat de l'euroconector(que en aquesta tele és davant), tota l'electricitat que havia acumulat de filar i de pasar la mà per la pantalla m'ha abandonat dolorosament i ha estat engolida per la insaciable terra).

dimecres, 1 d’octubre del 2008

Llana alimentaria

L'altre dia vaig tenyir un borralló amb wiltons(colorant alimentari), tones de wiltons, i res. Sembla que només en puc obtenir tons pastel, fan gana i tot, però no me'ls posaria per vestir. L'encert d'aquest cop va ser fer servir film transparent per embolicar la llana abans de posar-la a l'aigua i així protegir-la de l'excés de calor i del refregament, com n'Asa i ha quedat molt més suau i es nota que està menys maltractat.
i bé, ja l'he filat:


2 caps, 248m i 110g.