dissabte, 28 de febrer del 2009

Xanthoria parietina

Havia llegit les marevelles que es poden obtenir amb els líquens que creixen a les roques, però m'havia resignat a no provar-los mai(o només una miqueta) perquè són organismes escassos i delicats, a més pensava que dels que fan bo no n'hi hauria per aquí. Si faran bo encara no ho sé, hauré d'esperar un parell de mesos, però per aquí n'hi ha, oh i tant que n'hi ha!

Les teulades de tot el poble n'estan plenes, i no només les teulades, el capvespre del dia que em vaig passar el matí rascant la teulada i el terrat de la casa dels meus pares vaig anar a caminar pel camp i totes les maleïdes roques eren grogues. Evidentment jo ja ho sabia, ho he vist tota la vida, però mai m'hi havia fixat que n'hi hagués tant. Bé, ara no us penseu que em posaré a recolectar tot el verdet groc de pedres i teulades, només n'he agafat un potet petitó i per ara només de la teulada, però em fa il·lusió agafar-ne també de silvestre per veure si hi ha variacions en el color o res.

Els que son blancs no sé si deuen ser morts, amb lleixiu tornen verds, deuen donar verd?
La prova, segons el llibre, de que funcionarà:

Poses una goteta de llexiu damunt el líquen i si torna vermell és perquè conté orchilla, que és el colorant que fa que donin vermells i liles.
El problema és que no es pot agafar el líquen, bullir-lo i au! vemell. Si ho fas així obtens grocs. S'ha de deixar el líquen marinar durant almenys 4 setmanes dins un pot amb aigua i amoniac, així que haurem de tenir paciència.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ajajá! Habrá que empezar a contar el tiempo en ciclos lunares. :D

Nutsue ha dit...

Mentres anava llegint m'anava pregunta quin color sortiria...vermells! al.lucinant! ara hauré de tenir paciència aquestes setmanes, però ja ens ensenyaràs el resultat!

Piruleta ha dit...

Que pasada!
Eso tengo que probarlo! La próxima vez que vaya al pueblo a ver a mis padres indagaré por los tejados....

Unknown ha dit...

Hola, estic molt interessada en fer aquest tint en ma casa i aplicar-lo a teixits.
Podríes explicar més detalladament com has fer el procés? Has triturat el líquen? li has posar lleixiu i eixe líquid resultant l'has aplicat al teixit?, com has fet la maceració?
Si tens informació de webs també em resultaria interessant, moltes gràcies

Mercè ha dit...

El líquen s'ha d'esmicolar bé, o triturar, després s'ha de posar dins un pot que es pugui tapar (un pot de mermelada, per exemple)amb dues parts d'aigua i una d'amoniac. S'ha de deixar reposar almenys 4 setmanes abans de fer-lo servir, encara que com més temps esperis més concentrat i més permanent será (el llibre que tinc diu que el punt ideal s'aconsegueix al cap d'un any); durant la primera setmana has de remenar la mescla amb una cullera o pal dues vegades cada dia, i després només de tant en tant(peró no te n'oblidis). El tint el pots fer servir directament sobre la llana, o amb mordents si vols obtenir més tonalitats; si hi afegeixes vinagre al bany potencies el vermell i si hi afegeixes sosa càustica el lila. Aquesta recepta serveix per qualsevol líquen que contingui orchilla, pot saber si en tenen tirant-los una goteta de llexiu a sobre, si es tornen vermells és perquè en tenen. Et poso un link a forums de ravelry per si hi tens compte:
http://www.ravelry.com/discuss/plants-to-dye-for/195275/1-25