divendres, 26 de juny del 2009

Els fruits de la terra

Després de moltes sesions de tint he aconseguit el meu primer top multicolor pintat amb tints naturals

d'esquerra a dreta:

1. Verd suau i groguenc: flors d'àbit bord amb alum i cremor tàrtar.
2. Verd més intens: flors d'abit bord amb alum, c.t. i unes gotetes d'aigua de ferro.
3. Taronja intens: pells de ceba amb alum i c.t.
4. Gris: brots d'abatzer amb alum, c.t. i aigua de ferro.
5. Groc: flors d'api bord amb alum i c.t., segona tintada.
6. Verd igual que 2.
7. Taronja: pells de ceba amb alum i c.t., segona tintada.
8. Gris: com 4.
9. Taronja suau: pells de ceba amb alum i c.t., tercera tintada.
10. Groc verdós: raspeta (planta) amb alum i c.t.
11. Taronja intens: igual que 3.
Per fi he aconseguit que els brots d'abatzer donin gris en lloc de groc canari :), el secret, és clar, era seguir la recepta tal com esteia escrita al llibre. És curiós de veure, perquè no va trigar més d'un parell de segons en canviar totalment el color, de groc a negre. Ho havia llegit, però no sabia que fos tan espectacular, i crec que per això hi vaig posar massa ferro i ara les parts grises són una mica més aspres que les altres, tanta sort que ho vaig provar primer a petita escala, perquè una troca sencera d'aquesta llana no seria massa agradable. Per pintar el verd, que em té enamorada, ja havia après la lliçó i només n'hi vaig posar unes gotetes, sembla que no se n'ha resentit la qualitat de la llana.
Com podeu imaginar, no vaig poder esperar a filar-la:

100g, 200m, 1 cap

Per ara l'he deixada d'un cap, em sembla que queda més rústic i li escau, però a mi per boniques que que trobi les llanes d'un cap, també em semblen poc pràctiques, ara que crec que en aquest cas seria un crim fer-la doble.

divendres, 19 de juny del 2009

I jo sense saber-ho...

Fa gairebé 5 anys que visc al barri i mai no havia vist la botiga aquesta

(foto feta amb el mòvil, que ningú es queixi)com pot ser? I la trobo ara qeue està a punt de tancar! Però amb grans descomptes :).
En realitat el que tenen no és gaire interessant, quasi tot acrilic i ja no els queda massa gènere. Pel que m'ha dit el filat és de katia (du etiquetes de katia) i exclusiu; tot ve en forma de troca i al principi no veia les etiquetes així que li he demanat si era del mateix fabricant que les llanes del Gato Negro, gairebé s'ha ofès, m'ha dit que les seves eren de molta més qualitat, on va a parar. A simple vista haig de dir que jo no he notat la diferència: és acrilic, amb les seves parts aixafades i brillants. Però acrilic tirat de preu, jo m'he endut 1 kg d'un fil amb 25% de llana per 14,90 euros. Sempre ve bé tenir reserves, i no té tant mala pinta. A més, si un dia s'extingeixen les benes bé que es revaloritzarà.
La botiga és al carrer Castro de Oro, nº 2 (metro oporto).
Después de años de vivir aquí, voy y descubro una tienda de lanas en el barrio, con tanta puntería que está a punto de cerrar, pero con grandes descuentos :). En realidad casi toto lo que tienen es acrílico, y les queda poco género. Se ve que el hilo es de katia, casi se me ofende cuando le he preguntado si era del mismo fabricante que el del Gato Negro, es que sus lanas son de mucha más calidad. Bueno, a simple vista yo no sabría decirlo, lo que sí puedo decir es que está tirado de precio y siempre viene bien tener reservas. Si a alguien le interesa, la tienda está en la calle Castro de Oro nº2, metro Oporto.

dijous, 18 de juny del 2009

Suc de fruita

Amb aquesta calor no us ve de gust un suc de fruita fresquet?

100g, 100%merino, 215m, 2 caps.

dissabte, 13 de juny del 2009

El món és de colors

Sé que al començament dels meus experiments amb tints naturals vaig assegurar que el món era groc, el que no sabia era que patia d'un daltonisme lleu causat per la inexperència. A mesura que m'he atrevit a provar plantes diferents i que he pogut trobar les plantes que es descriuen als llibre el meu especre visible s'ha ampliat. Ben segur, encara em falten molts colors per tenir la paleta complerta, i si no em rendeixo a l'indi segurament mai no podré veure el blau, però per ara gaudiré del que tinc i esperaré a veure què em porten l'estiu i la tardor.

El groc verdós de més amunt l'he aconseguit amb flors d'àbit bord, quan la llana encara estava banyada es veia més verd i tinc l'esperança de poder intensificar una mica aquest to la propera vegada afegint ferro (fa una setmana que tinc unes quantes puntes rovellades amb aigua i vinagre) al bany. El color pruna, en diré així per no contradir els llibres, el vaig obtenir amb arrles de boleng roig (anchusa tinctoria) i el color marró ataronjat amb liquen (plasmatia glauca?). També us porto la noticia que el color del liquen xanthoria parietina, sense mordent, s'esvaeix en 4 dies. Totalment. És trist, però s'ha d'assumir, espero que si es mordenta la cosa millori.
No estic massa contenta de totes dels decisions que he pres enguany, encara que jo sóc ferma convençuda de que no hi ha decisions dolentes, però la d'haver començat a aprendre a tenyir amb plantes m'està aportant coses boniques. Sobretot, crec que ho he dit més vegades, estic veient el món d'una altra manera: on abans hi veia herba, o plantes ara hi veig llançó, raspeta o ravenissa... i com que passo pels mateixos camins moltes vegades fixant-m'hi aquest any he estat molt conscient dels canvis en el paisatge, de les plantes que han nascut i les que s'han mort, de les que han florit i han canviat totalment la seva fesomia...Per exemple l'api bord, que hi ha estat tota la primavera amb el seu verd discret, però fins que no ha parat el seu paraigua blanc per tota l'illa ni li havia fet cas

Per acabar la meva hostesa us presenta un nou projecte d'agulla

serà una lace ribbon scarf amb la darrera llana que vaig filar. Us podeu fixar que la Nancy porta un mono molt a la moda, amb alpaca rosa i llana beige. A vegades m'agrada fer-li cosetes a la nina, així puc provar idees en projectes que son ràpids d'acomplir.

dimarts, 9 de juny del 2009

Llanes


100g, 390m, 2 caps, un de llana i l'altre de cotó (fil de cosir), torçut fent onetes. Fins ara aquesta tècnica només l'havia emprada per llana super gruixuda, però la versió prima sembla genial per fer una bufanda lleugera.

100g, 805m, 2 caps. És la troca amb més metratge que he fet fins ara i he estat anys a tenir-la llesta, només per tòrcer-la vaig necessitar tot un diumenge. És la llana que vaig tenyir amb el segon bany de congret d'ase, encara que el rosa no és el meu color aquesta troca m'encanta; crec que me n'hauré de fer alguna cosa per mi. Hi ha una cosa d'ella però que em fa molta rabia, i és que li vaig haver de fer un nus. Quan la llana es romp mentre la files la pots arreglar sense nusos posant llana nova damunt l'extrem romput i seguint a partit d'allà, però aquesta vegada el fil se'm va rompre en fer la troca, quan ja estava torçuda i tot, així que no vaig tenir altre remei.

Aquesta és una comparativa de les dues troques que em van sortir de la llana tenyida amb arrel de congret d'ase, primera i segona tintada.