diumenge, 3 de gener del 2010

Espectre natural

Primer de tot, molt bon any i aquestes coses.
Després de la felicitació de rigor anem al nucli del post: per aquí continuem ampliant l'especrte de colors naturals. Alguns tints els repetim, però com que mai surt una tintada igual compten per completar el registre de colors amb les diferents tonalitats:

D'esquerra a dreta, he fet servir arrels de congret d'ase (rubia tinctorum), segona i primera tintada; clovelles de ceba i flor d'avellana (oxalis pes-caprae), tot mordentat amb alum i cremor tàrtar. Aquestes arrels han estat emprades des de molt antic i són molt útils als tintorers, però jo encara no els hi he après tots els secrets. La meva primea pregunta és com evitar que la primera tintada surti ataronjada? Ja m'ha passat dues vegades. He rentat bé les arrels, les he tingut en remull un parell de dies i he tirat l'aigua i encara hi ha quedat groc. La propera vegada les bulliré i tiraré l'aigua d'aquesta primera extracció de tint, si tinc cor per desfer-me d'un suc tan vermell i preciós...Les tintades següents surten més vermelles, més roses en el meu cas, he aconseguit el top quasi fuccia de la fotografia i encara en tinc un altre que intenta acabar d'esgotar el color de les arrels, però la primera sempre em deixa mal sabor de boca, i no és que no m'agradi el color, però no és el que buscava. Els 3 primers tops els he tenyit amb materials que ja havia emprat abans, el darrer ha estat un nou experiment bastant satisfactori, la flor d'avellana és una plaga i el coloret verd que dóna no és gens menyspreable, segur que en faré més.

7 comentaris:

PILAR y CARLOS ha dit...

hola, aunque me cuesta entender el catalan, he descubierto tu blog y me encanta, yo estoy empezando ha trabajar con lana, de momento he intentado hilar con un huso y ahora he empezado a utilizar la rueca, todo despues de lavar, escarmenar y cardar la lana de oveja merina, bueno todo un experimento, y me gustaria poder llegar a teñir y obtener esos colores tan maravillosos. Gracias por tus lecciones

Sunsun ha dit...

Noia, quins colors més fantàstics!!
Algun dia ens has de fer un tutorial del tipus "Aixi tenyeixo jo"... i ja posats unes fotos de les plantes de les que obtens aquests colors tan meravellosos serien genials!
Visc gran part de l'any en mig de la natura... però desconec les plantes tenyidores... més enllà d'Eucaliptus, Cireretes d'arboç.. i algun bolet... poca cosa més conec!

¿qué es la flor d'avellana? El verd és preciós!

Piruleta ha dit...

Me encantan los colores!
sobretodo el rosa y el verde.
Feliz año!

Penélope ha dit...

Uy! Al principio me había asustado del nombre del título... Pero cuando regrese a casa y te pueda traducir con tranquilidad voy a disfrutar como una henana...
Te saludo desde un centro de juventud (...fijaté! ...a mis casi 104 años!) y ¡¡¡en pleno camino de Santiago!!!!! (Yuju!!!)
(¿Sospecho que p+c son tabletweaving??? ¡Son geniales!)
begobesos.

Unknown ha dit...

Els 4 junts fant molt de goig! De fet m'agraden tots els tons i no sabria quin triar! (fins i tot el taronja no buscat!

Ja ens ensenyaràs que hi files!

Nutsue ha dit...

M'he adonat que he firmat amb la direcció "seria". Jeje, el comentari anterior és meu, vaja!

Mar Joaquín ha dit...

Molt macos els colors. Ja li preguntaré a una colega que fa molt de temps que tenyeix amb tints naturals, a veure quina pot ser la causa de que el primer bany de rubia tintoria et surti ataronjada.
Per cert, jo tampoc conec aquesta flor d'avellana, qué és?? dius que és una plaga? de qué??
Ja em diras, i molt bon any a tu també